Dankjewel donoren voor jullie onmisbare stamcellen

Op 21 september is het dit jaar World Marrow Donor Day, oftewel: Donordankdag! Een dag waarop we stilstaan bij alle helden die hun stamcellen hebben gedoneerd. Namens de AA en PNH Contactgroep: DANKJULLIEWEL. Kyra en Pauline delen hun verhalen en onderstrepen het belang van mensen die stamcellen doneren.

In Nederland worden per jaar zo’n tweehonderd geregistreerde stamceldonoren opgeroepen om daadwerkelijk stamcellen te doneren. Voor allerlei aandoeningen, waaronder AA. Soms is de donor een broer of zus, en soms is het een geregistreerde donor uit de databank. Hoe meer donoren, hoe groter de kans op een match, en dus een kans op leven.

Ik heb weer een toekomst

Wil je weten waarom stamceldonoren belangrijk zijn? Lees dan het verhaal van Kyra (19). In december 2022 onderging zij voor de tweede keer in haar leven een stamceltransplantatie. Een zwaar traject vol onzekerheid en angst, maar zoals Kyra zelf zegt: “Deze stamceltransplantatie heeft me weer een toekomst gegeven. Dat geeft zoveel licht en lucht aan mijn leven. Ik kijk weer naar voren. Heb weer perspectief.” –> Je kunt haar volledige verhaal lezen op onze website: ‘De hele film begon opnieuw’ – AAenPNH

Ik heb een tweede verjaardag

Ook Pauline (52) heeft een stamceltransplantatie ondergaan. Ze viert de dag van de operatie in augustus 2021 als een tweede verjaardag. “Die operatie was een mijlpaal”, zegt Pauline. “De rit in de rollercoaster waarin ik zat toen AA werd geconstateerd, kwam tot een eind. Langzaam maar zeker kon ik weer verder met mijn leven.” Hoe dat is gegaan, lees je in haar blog dat ze een tijdje heeft bijgehouden op de site van de contactgroep.

Dank

Dit is slechts een greep uit de vele verhalen van mensen elke dag weer blij en dankbaar zijn dat ze er nog zijn. Het is bijna niet te omschrijven wat die tweede kans op leven voor iemand betekent. Donoren, meer dan ONTZETTEND bedankt!

Word ook donor

Ook stamceldonor worden en daarmee mensen zoals Kyra en Pauline redden? Meld je dan nu aan via Matchis: Matchis: Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren – Ben jij de perfecte match?